Helvetia’s

familie kolff

Het Verhaal van een Schilderij van August W. van Voorden (1881-1921): de Helvetia's

Helvetia IX

Helvetia IX

Over de rederij en de schepen op het schilderij

Naar later (08/2012) bekend werd mijn grootvader Johannes Marius Kolff firmant in 1912 toen Rijnstoomboot Rederij Helvetia III werd opgericht – startkapitaal fl. 350.000 – door hemzelf en A.M.W. Goudzwaard, tezamen met B. Vlielander Hein (directie: Goudzwaard en Kolff, ieder 4 aandelen, 2 stemmen; commissarissen: M.Goossens, J. van Schaardenburg, B. Vlielander Hein, elk 2 aandelen en 1 stem). In 1919 werd de naam van de firmanten veranderd in: A.M.W.Goudzwaard.

De pagina’s links tonen twee van de Helvetia’s. Op het schilderij staat de Helvetia XII. Daarachter ligt een andere Helvetia, maar het nummer is niet te zien. Misschien is het wel één van de twee die hier links getoond worden? Ik denk dat alle schepen, wel – in ieder geval bijna alle – van de firma Goudzwaard & Kolff de naam kregen Helvetia met een Romeins cijfer.

Helvetia X

Helvetia X

Uit nieuwsgierigheid ging ik online zoeken naar Helvetia’s, zoals de Helvetia XII, die ik helaas niet vond. Interessant is dat ik wel vond:
Helvetia IX (gesloopt 2009), en
Helvetia X (gesloopt 1992)
(Links leiden naar de website van De Binnenvaart en ik hoop dat zij het niet erg vinden dat ik hun afbeeldingen gebruik)
Helvetia IX voer voor bijna 100 jaar en Helvetia X voor bijna 80 jaar!

Ik vond afbeeldingen van de Helvetia XII (hieronder) op de website van Jan and Alex den Ouden (home page) en hun pagina over de Helvetia’s, beide onderstaande afbeeldingen komen van die website (Ik heb om toestemming gevraagd om deze afbeeldingen te mogen gebruiken, maar kreeg nog geen antwoord). Wil de heren toch bedanken, hier dan maar, voor de foto’s!

Op bovengenoemde website vond ik de Helvetia XII die vooraan op het schilderij staat afgebeeld. Klik op de afbeelding voor een vergroting (pop-up).

Helvetia XII aan de waterzijde. Helvetia (onleesbaar nummer) ernaast. Eén service bootje ernaast. Rechts eenzelfde schip met opschrift Goudzwaard&Kolff. Helvetia XII en een onleesbaar nummer aan de kade, bijna zoals op het schilderij aan de Willemskade, maar vanuit een ander gezichtspunt. Ze lijken ook iets meer rivieropwaarts te liggen. Klik op de afbeelding voor een vergroting (pop-up).