Artikel overgenomen uit De Colve XV – 2010 – Tak Van Santen Kolff

familie kolff

Mijn naam is Ingrid van Santen Kolff, roepnaam Inger. Ik ben de oudste dochter van Louis Frederik van Santen Kolffjarenlang archivaris van de familievereniging en mijn nog altijd creatieve en gastvrije moeder Ren Tempel. De familiedag is jaren geleden bij ons thuis in Hoog Keppel gehouden. Ik ben getrouwd met Robert Swaab en wij hebben twee dochters, Feline en Romee. Mijn broer Peter en mijn zus Saskia hebben geen kinderen en dus zal onze naam uitsterven…

Toen mijn dochters klein waren hebben Robert en ik besproken dat het toch wel erg leuk zou zijn om de naam te laten voortleven en wij wilden een van onze kinderen officieel van Santen Kolff noemen. [Red.: zie ook Genealogie: Introductie, over wetgeving familienamen 2001.] De meisjes voelden er wel voor. Bij navraag bleek dat je dan alle kinderen uit 1 gezin de andere naam moet geven en dat was weer niet leuk voor Robert en vooral niet voor zijn moeder. Zij overleefde als meisje van 16 het concentratiekamp Auswitch en het feit dat zij nog leeft en voortleeft heeft een krachtige emotionele lading. Wel is het mogelijk om als je volwassen bent individueel je naam te wijzigen, maar nu is intussen hun identiteit gevormd met hun vaders achternaam. Dus, of het ooit gaat gebeuren…? Erg jammer, want hoe lastig een dubbele naam ook is: “dus Kolff is uw meisjesnaam, van Santen met een Z geschreven en een streepje tussen de twee namen”, onze bekendste voorvader Jacques van Santen Kolff was een belangrijk letterkundige, een muziek- en kunstcriticus en tekenaar.

Onze naam is ontstaan doordat rentmeester Jacob Kolff werd benoemd tot erfgenaam van zijn kinderloze oom Jacob van Santen, heer van Middelharnis, op voorwaarde dat hij diens naam en wapen zou aannemen. Als je van Santen Kolff googelt lees je ondermeer: “Jacques van Santen Kolff heeft drie grote passies gekend, waarvoor hij met geestdrift gevochten heeft: de Haagsche School waarvan hij de naamgever is, Richard Wagner en Emile Zola”. Een heel interessante man over wie erg weinig bewaard is gebleven, wellicht omdat hij in Duitsland kinderloos is gestorven. Was er toen maar een familiearchief geweest! Bij Wagner heeft hij gelogeerd en met Zola correspondeerde hij. Mijn vader en ik kregen regelmatig telefoontjes van studenten die een scriptie over hem wilden schrijven of op hem wilden promoveren en die hoopten via ons meer te weten te komen. Helaas moesten we ze steeds weer teleurstellen.

Kunsthistoricus Benno Tempel (geen familie van moeders zijde), de huidige directeur van het Gemeentemuseum Den Haag heeft over hem gepubliceerd. Zie hiervoor ook in Colve IV, 1999 p.4/5 [Red.: niet op de pagina’s op deze website] en in ‘Kolff in zeven eeuwen’, 2001, p.65 e.v.

Het kunstzinnige zit wel in ons bloed, ook van moeders kant: mijn zus en ik zijn allebei beeldend kunstenaar, zij onder haar officiele naam Saskia van Santen Kolff en ik onder de naam Inger Kolff, “want Kolff is de hoofdnaam”, zei mijn vader altijd en ik vond al dat ge-spel maar omslachtig (met dubbel f is mij genoeg…). Saskia werkt sinds haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie altijd samen met Elma van Imhoff, zie www.reddress.nl en mijn werk is te vinden op www.ingerkolff.nl

Inger van Santen Kolff, Amsterdam, februari 2010