kolff: biografieën: deil: anna femina

familiewapen kolff

Biografieën: Deil: Anna Femina (AC XVd2) (1877-1968)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
      Intro Nieuw Zeeland Algerije 1921 1939-1950 Deilse Tak      
< Vorige De Deilse Tak van de Familie Kolff (In de genealogie: Tak A, Staak AA, Staak AC) Volgende >
Huis LuchtenburgAnna Femina: de gemiste erfenis of hoe een naamsverandering (Gualthera Maria Johanna naar Anna Femina) tot stand kwam.

In 1877 werd Gualthera Maria Johanna (AC XVd2) in Deil geboren. In 1897 werd haar naam rechtens veranderd in Anna Femina.

Hoe is dat zo gekomen?
Haar welgestelde grootmoeder, Fijke Kolff-van Wijk, woonde op Luchtenburg in Deil. Zij was getrouwd met Gualtherus Marinus Jan (AC XIVc) en had vijf zoons, waarvan er een ongetrouwd, en twee dochters. G.J.M. stierf reeds in 1866.
Fijke heeft in 1892 haar testament laten veranderen t.g.v. haar 2 dochters.
Waarom?
Drie zoons hadden in Utrecht rechten gestudeerd, zij waren actief corpslid geweest en zij hadden hun partijtje meegeblazen in het studentenleven.
Jan Dirk was ongetrouwd gebleven en stierf vrij jong op 46-jarige leeftijd. Aart verdween uit de Betuwe en werd ontvanger der registratie en domeinen, maar de dochters woonden nog thuis en men kan begrijpen dat er na de geldverslindende studies van de broers weinig zicht op een goede bruidsschat voor hen was. De kans bestond dat de juiste huwelijkskandidaten niet zouden komen opdagen.
Fijke heeft vermoedelijk gedacht dat ze haar dochters financieel veilig moest stellen en liet in het nieuwe testament beschrijven dat hun al haar roerende en onroerende goederen zouden toekomen. Onder de onroerende goederen viel niet alleen het huis Luchtenburg en de daarbij behorende bedrijfspanden, maar ook de Deilse landerijen en die te Geldermalsen.
Verontwaardiging!
Er zullen zich voor die tijd wel meer meningsverschillen op financieel gebied hebben voorgedaan en was Fijkes handeling de druppel die de emmer heeft doen overlopen. In ieder geval was zoon Marius verontwaardigd en hij besloot om alles in het werk te stellen de naam van zijn dochter te laten veranderen in die van zijn ongetrouwde(!) schoonzuster (AA XIVa7).

Anna Femina Sprenger-Kolff werd 91 jaar. Zij stierf in 1968 en werd begraven in Oostkapelle (Zld).
Zij heeft veel voor haar familie betekend.

Liesbeth Huijssoon-Kolff (AC XVIe1)