kolff: welkom: nieuws

 
familiewapen kolff

Nieuws

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
Nieuws: Welkom Nieuw op Site Over Site Site Map Copyright [Home]          
Goede Namen
Goede NamenOp 17 november vond in Amsterdam de presentatie plaats van
'Goede Namen,
Adel en patriciaat in naoorlogs Nederland',
auteur is Kees Bruin.

Ook de familie Kolff wordt in dit boek genoemd. Het werk is verkrijgbaar bij boekhandels in Nederland.

De uitgever is W Books. Click op de afbeelding voor een link naar het boek op de website van de uitgever.

Opname Nederland's Patriciaat 98 (2022) vertraagd
Zoals eerder aangekondigd werkt de Vereniging aan opname van de Genealogie Kolff in NP98 (2022). Leden ontvingen een verzoek om informatie. De uitgave is vertraagd. De verwachting is nu dat het nieuwe boekje in 2023 zal verschijnen.
 
De Colve nu ook digitaal
De Colve bulletinIn 2020 kregen wij de beschikking over exemplaren van De Colve als digitaal bestand (Adobe Reader). Vanaf uitgave 2009 zijn alle exemplaren van De Colve als digitaal bestand (Adobe Reader) opgenomen. Om toegang te krijgen tot de bestanden hebt u de gebruikersnaam en het wachtwoord van de leden van de Familievereniging nodig.

Tot 2015 werden artikelen uit De Colve op de website opgenomen. Die zijn blijven staan omdat er vaak extra informatie bij is opgenomen. Vanaf 2016 zijn er geen artikelen meer uitgelicht. Vanaf dat jaar zijn alleen de digitale bestanden (Adobe Reader) geplaatst. Ga naar de Inhoudspagina van De Colve.
Thuis in elke tijd, het leven van Kate Kolff 1885/1974
Kate Kolff Thuis in elke tijdOp 9 november 2018 de verscheen de biografie 'Thuis in elke tijd' over het leven van Kate Kolff (CBCD XVu3). Het was een feestelijke boekpresentatie, met muziek van Chopin en van betovergrootvader Hanegraaff, en mooie verhalen over het leven van Kate en de totstandkoming van het werk door Catherine Wijnands, kleindochter van Kate Kolff.

De Familievereniging steunde Catherine bij de totstandkoming van deze biografie, die veel bijdraagt aan het bewaren en toegankelijk maken van de geschiedenis van de familie Kolff.

Lees meer (ook voor bestellen) >
 
Kolff op Facebook
Facebook Pagina KolffVoor Leden van de familie Kolff en belangstellenden is er sinds februari 2016 een Facebook groepspagina.

Bezoek de Familie Kolff op Facebook en meld u aan!
Nederland's Patriciaat 1972-2009
NP 1972-2009 KroesIn december 2015 is ‘Nederland’s Patriciaat 1972-2009. Tweeëndertig jaargangen uitgelicht’ van de hand van dr. Jochem Kroes verschenen. Het is deel XXII in de serie Werken uitgegeven door het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde.

Deze studie is een familie-, cultuur en sociaal-historische analyse van 32 jaargangen van de reeks Nederland’s Patriciaat, waarin genealogieën van 406 vooraanstaande families zijn opgenomen. Dit aantal is ongeveer een kwart van de gehele populatie van zo’n 1800 Nederlandse families in deze ruim honderdjarige reeks. De familie Kolff komt veel in deze studie voor.

U kunt het werk bestellen via KNGGW bij Uitgeverij Verloren.
 

Stadsarchief Rotterdam Digitaal Uitgebreid
Stadsarchief Rotterdam webDe Digitale Stamboom Rotterdam is gisteren uitgebreid met de persoonlijke gegevens van naar schatting een kwart miljoen mensen. De gegevens zijn afkomstig uit de bevolkingsregisters van de jaren 1850-1930. Ze zijn digitaal toegankelijk gemaakt door vele vrijwilligers... Lees meer (Stadsarchief Rotterdam) >
 
Overste J.M. Kolffstraat in Kesteren
Onthulling Naambord Kolff KesterenOp woensdag 15 oktober 2014 is het bord ‘Overste J.M. Kolffstraat’ in Kesteren officieel onthuld door de zoon van de overste, Pieter, kleinzoon Marius en wethouder Hans Keuken (Gemeente Neder-Betuwe). Dat gebeurde in het bijzijn van nog meer familieleden Kolff en van bewoners van deze nieuwe straat.

Lees meer >

Zie ook: Artikel op website Neder-Betuwe

Huis De Drie Colven nu ook in Madurodam
Huis Drie ColvenTot onze grote verrassing, en genoegen, troffen wij een replica van het huis De Drie Colven aan in de vernieuwde miniatuurstad Madurodam. In dit huis leefden onze voorouders Wouter Kolff (Gen. VII - 1579-1635) en zijn familie.

Bekijk de vergroting en enkele andere foto's.
 
Kom meer te weten over het huis en de namen De Drie Colven en Besiendershuis op onze pagina's in Historie: De Drie Colven.

Eerste vrouwelijke Erelid Familievereniging Kolff
Erelid Familievereniging Kolff_2012 (klein)Op de Algemene Ledenvergadering van 2012 werden de activiteiten van of Mariëtte Kolff-Reinders (CBCB XVIIIp) beloond door haar te benoemen tot Erelid van de Familievereniging Kolff. Mariëtte is de grote kracht geweest bij het oprichten en opstarten van het familiemagazine De Colve. Sindsdien was zij redacteur van De Colve tot en met de 17e uitgave in 2012. Daarna besloot zij om haar activiteiten als redacteur te beëindigen. Het magazine draagt in hoge mate bij aan een van de doelstellingen van de vereniging: het bijeenbrengen en -houden van familieleden, waar zij in de wereld ook mogen wonen. Mariëtte's echtgenoot Cees was ook al tot Erelid benoemd in 2006. Mariëtte is het eerste vrouwelijke erelid en het eerste erelid dat niet geboren werd als een Kolff.

Meer over Ereleden >

15 Burgemeesters Kolff
Naar aanleiding van onderstaand bericht en de benoeming van Wouter Kolff (link genealogie: zie artikel) tot burgemeester van Veenendaal is er een overzicht van alle burgemeesters Kolff gepuliceerd in De Colve. Het overzicht staat nu ook online op deze website.

Ga naar: Historie: Personen: 15 Burgemeesters.

Twee burgemeesters Kolff in Wieringer Eilandmuseum
Kolff WieringenOp 31 maart 2012 opende op Wieringen het Bezoekerscentrum bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Ter gelegenheid van deze opening overhandige de heer Drs. C.J. (Cees) van der Sluijs een wandelstok met zilveren greep van Mr. Louis C. Kolff jr. (B XVIf). Bij deze overhandiging was de heer Van der Sluijs, onder meer executeur-testementair van Coby Kolff (zie hieronder), blij verrast te merken dat er in het museum zelfs een speciale vitrine aan de twee burgemeesters Kolff was gewijd.

Ga naar de pagina's over de Wieringse burgemeesters Kolff >
of ga direct naar het verslag van de overhandiging van de wandelstok (pagina 4 van de Wieringse burgemeesters Kolff). De wandelstok is te zien op deze historische foto.

'Driftig van spraak, levendig van gang..', biografie D.H. Kolff
Biografie DH KolffOp 5 november 2011 werd in Den Haag (Muzee, Scheveningen) het eerste exemplaar overhandigd van de geheel bewerkte en voor huidige lezers toegankelijk gemaakte biografie van Dirk Hendrik Kolff (B XVIId). De biografie heeft als titel 'Driftig van spraak, levendig van gang, Herinneringen van marineofficier Dirk Hendrik Kolff (1761-1835)'. Deze uitgave, deel 110 van de Werken van de Linschoten-Vereeniging, kwam mede tot stand dankzij de Familievereniging Kolff.

Lees meer over deze uitgave > (nieuw scherm)
Naar Biografie (Historie: Personen) >
Bestel dit boek (Vereniging: Winkel)

Interview Kolff/Klooster Amsterdam FM Radio 'Graven aan de Amstel', 4 dec. 2011, 12h00, Amsterdam FM Radio Beluister dit interview > (nieuw scherm)

Tak B: uitgestorven
Kinderen Kolff Tak BMet het overlijden van Coby Kolff (B XVIf2) is de B tak van de Familie Kolff uitgestorven. Coby overleed te Zutphen op 21 februari 2011, als de laatste van drie kinderen van Louis Kolff (B XVIf). Eerder overleden Nicoline in 1998 en Louis Charles in 2005. Met het uitsterven van deze kinderen uit de wat we noemen 'bloedlijn' is er een einde gekomen aan tak B van de Familie Kolff.
De Familie kende altijd drie hoofdtakken: A, B, C. Nu zijn er alleen dus nog de takken A en C.

Lees meer >

Kolff Bekers uitgereikt tijdens 25e lustrum Kolfbond
KNKB 2010 Vlag Vanwege het 25e Lustrum op 15 mei 2010 bood de Familievereniging Kolff twee bekers aan voor de Kampioenschappen kolf, georganiseerd door de KNKB.
Dirk Kolff (Bestuur) (CBCA XVIIIn), die de bekers namens de Familievereniging zal overhandigen is hier in gesprek met een bestuurslid van de KNKB voor de nieuwe vlag van de KNKB.
Deze uitreiking vond plaats op 15 mei 2010 in Berkhout, Noord Holland, bij de viering van het 150-jarig jubileum van de KNKB. De toespraak van Dirk Kolff tijdens het jubileum van de Kolfbond (nieuw geplaatst 01/2013).
Een dandy in de Oriënt, Louis Couperus in Afrika
Louis Couperus in AfrikaHet dagboek dat Ella Kolff-van der Giessen (CBCD XVIv) bijhield op haar reis naar Algerije in 1921 is gebruikt in de publicatie 'Een dandy in de Oriënt, Louis Couperus in Afrika', door José Buschman (verschenen in april 2009).
José Buschman beschrijft de reis van de beroemde Nederlandse schrijver Louis Couperus naar Noord Afrika, Algerije en Tunesië, in 1920/1921. Zij gebruikt daarbij de links - zoals Ella's dagboek - van mensen die in dezelfde tijd naar Algerije reisden.
De link met onze familie is geheel binnen dezelfde tak (staak) CBCD: de zuster van de echtgenoot van Ella, Jan, was getrouwd met een Vlielander Hein, de zoon van Couperus' zuster. Later trouwt een van de zonen van Jan en Ella, Jan, met een dochter Schalkwijk-Vlielander Hein.

Het dagboek van Ella staat op deze website: Biografieën: Een Reis naar Algerije in 1921. De afbeelding linkt naar het boek bij de uitgever

 
 
 
Eindejaarswens 2020
Nimmerdor De eindejaarswens 2020 die de leden in december is toegestuurd bevat een foto van huize Nimmerdor te Amersfoort. De Familiedag zou dit jaar op Nimmerdor plaatsvinden. Door de Covid-19 beperkingen kon de Familiedag dit jaar niet doorgaan.

Lees meer over de afbeelding op de kaart en de geschiedenis van het huis op deze website bij De Colve XIII.

Familiedag 2020
Vanwege de Covid-19 maatregelen heeft het Bestuur van de Familievereniging besloten dat de Familiedag in 2020 geen doorgang kan vinden. Het programma zal in 2021 worden uitgevoerd.
Misschien wordt er in het najaar - mogelijk in oktober - een bijzondere excursie georganiseerd voor familieleden.
Familiedagen
DrieColven2018 Een zonnige dag en goed geluimd gezelschap: ingrediënten voor een geslaagde familiedag. In 2018 bezochten we ons voorouderlijk huis in Nijmegen. Daarover verscheen een mooi artikel in De Gelderlander. Lees dit artikel.

Bij het artikel was ook een mooie foto opgenomen van de aanwezigen tijdens het middaguur en het huis De Drie Colven (Besiendershuis).
Dirk Kolff Erelid
Dirk zojuist tot Erelid benoemd Vanwege zijn bijzonder grote verdiensten voor de Familievereniging Kolff werd Prof.dr D.H.A. (Dirk) Kolff benoemd tot Erelid van de Familievereniging Kolff. De benoeming vond plaats met algehele instemming van de 88e Algemene Ledenvergadering te 's Hertogenbosch in 2016.

Foto's van deze Familiedag zijn te zien op de besloten Facebook pagina van de Familie Kolff (link: zie linkerkolom).
Foto links: Dirk is zojuist benoemd; voorzitter feliciteert Annemarie (betere foto volgt).

Vroegste Generaties Aangepast
Aert van der Neer
Uit onderzoek bleek dat er correcties nodig waren ten aanzien van de genealogische gegevens. Het onderzoek werd in 2014 afgerond en in 2015 besloot de Algemene Ledenvergadering de aangepaste gegevens in de genealogie van het geslacht Kolff te verwerken.

Lees meer >

Yad Vashem eert postuum Willem en Janke Kolff
Children Playing with ErikProf.dr. Willem Johan 'Pim' Kolff en zijn vrouw Janke Kolff-Huidekoper (CBB XVIIh) ontvingen op maandag 7 oktober 2013 in Kampen samen postuum de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israël. Het echtpaar Kolff krijgt de onderscheiding als 'Rechtvaardige onder de Volkeren' voor het redden van het Joodse onderduikertje Erik Meijler (1938) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer (alle links openen in een nieuw scherm):
- Gemeente Kampen: Nieuws >
- Willem Kolff Stichting >
- Story of Erik in Dokter Kolff >
- Yad Vashem (Righteous Amongst Nations) >
- Kampen Online (mooie foto's van de uitreiking) >

Afbeelding: Erik Meijler 2e van rechts, kinderen van Willem en Janke: Jaap rechts van Erik en Adrie aan zijn linkerzijde, buurjongen Wietze Hoekstra geheel links (met dank aan Willem Kolff Stichting).

Kolff pompt per uur 2.300m3 water op
Pompstation Kolff belicht 10_2012
Een van de filters waarop wisselende teksten werden geproduceerd.
"Kolff pompt per uur 2.300m3 water op" is één van de teksten die werden getoond op de waterfilters tijdens de open dag op 6 oktober 2012 van Pompstation 'Kolff' in Waardenburg. Die dag bezocht Liesbeth Huijssoon-Kolff (AC XVIe1) in gezelschap van Marijke Kolff en Marius Kolff, bestuursleden van de Familievereniging het Pompstation 'Kolff' in Waardenburg. Dit pompstation, dat naar haar vader Mr. W.M. Kolff (AC XVIe) is vernoemd, werd 50 jaar geleden door haar geopend. Vorig jaar werd het pompstation 'Kolff' geheel vernieuwd, waarna het 50 jaar oude station werd afgebroken. Een gedenkplaat over de naam van dit pompstation, vanwege de initiatiefnemer W.M. Kolff, werd behouden en kreeg een mooie plaats in de muur naast de ingang van het nieuwe gebouw.

Het gezelschap Kolff werd hartelijk verwelkomd en rondgeleid door projectleider Jan Bart Hartman.

Bekijk de vergroting van de bovenste foto.

Liesbeth Huijssoon-Kolff_201210_Pompstation Kolff
Liesbeth Huijssoon-Kolff kijkt naar de wisselende afbeeldingen.
Drie keer lintjes in Waalwijk
Kolff WaalwijkVanwege hun jarenlange inzet voor de Waalwijkse Natuurjeugdwacht werden op 30 september 2012 drie van onze familieleden op één dag geëerd met een koninklijke onderscheiding.
Trees Kolff-de Boer (CBCB XVIIq), die eerder al was onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau, werd nu gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Haar dochter en schoonzoon Anne Marie en Hans van der Marel-de Boer (CBCB XVIIIq) kregen het lintje Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De Waalwijkse Natuurjeugdwacht was opgezet door Trees en haar man en dankzij hun inzet, waar later dus ook Anne Marie en Hans zich bij aansloten, werd honderden kinderern uit Waalwijk en omgeving liefde en respect voor de natuur bijgebracht.

Lees het artikel in het Brabants Dagblad >

Bekijk de vergroting van de foto.

Het verhaal van een schilderij
HelvetiaUit de nalatenschap van zijn ouders verkreeg Marius Kolff (CBCD XVIIIw4) een schilderij dat in familiebezit is sinds de creatie ervan. Marius vermoedt dat het in opdracht is geschilderd door de firma Goudzwaard & Kolff, een bedrijf van zijn grootvader. De Helvetia schepen waren onderdeel van dat bedrijf. Het schilderij is van de hand van August W. van Voorden. Bijzonder is dat dit de enige plek is in het Nieuwe Werk te Rotterdam waar de schade van het bombardement van mei 1940 zo groot was dat er nauwelijks nog iets van over bleef. De panden aan het Willemsplein te Rotterdam, zoals hier te zien, gingen verloren bij het bombardement van mei 1940. Op het schilderij liggen enkele van de Helvetia's aan de kade van het Willemsplein.

Ga naar Het verhaal van een schilderij >

Kolff tegen stierengevechten
Kolff BarcelonaDe aflevering van Netwerk van 24 mei 2010 was geheel gewijd aan de strijd van Marius Kolff (CBCD XVIIIw4) van het in Nederland gevestigde CAS International voor een wereldwijd verbod van stierengevechten.
Bij besluit van het Catalaanse Parlement werd dit verbod bekrachtigd dankzij een meerderheid van stemmen en de stierengevechten zijn hierdoor sinds 1 januari 2012 in Catalonië, een zeer belangrijke deelstaat van Spanje, verboden.

Bekijk dit programma >

Marius: "Steeds wanneer ik deze beelden zie, vooral die van de vuurstier, zowat aan het einde van de documentaire, word ik zo kwaad! Nou ja, ik werk er tenminste aan om een einde te maken aan deze gruwelijkheden tegen dieren en ze verboden te krijgen, voor altijd!"
 
Voor leerlingen: onderzoek naar Willem Marinus Kolff
Willem Marinus KolffHet Nationaal Archief helpt leerlingen van het middelbaar onderwijs om nader onderzoek te doen naar 15 gevangenen van het 'Oranjehotel' tijdens de Nazi-bezetting van Nederland. Dit project is in 2004 van start gegaan. Eén van deze 15 mensen is Willem Marinus Kolff (AC XVIe), die van het Oranjehotel is weggevoerd naar een interneringskamp in Polen en die daar overleed.

Ga naar deze Onderzoekspagina bij het Nationaal Archief. Meer over Willem Kolff op deze site bij Biografieën, 1939-1950, Willem Marinus en Biografieën: Deil
Stichting Cornelis Geertruyus Kolff
Deze Stichting is opgericht om belangrijke familiestukken, zoals schilderijen, glaswerk, zilver, porselein en andere waardevolle objecten die met de familiegeschiedenis te maken hebben, veilig te stellen en voor de familie te behouden. Familieleden die waardevolle familiestukken in de Stichting willen onderbrengen, om ze zodoende voor de familie veilig te stellen, kunnen deze dan onderbrengen in deze stichting. Het gaat vooral om objecten die van belang zijn voor de familiegeschiedenis. De stichting wordt eigenaar van deze objecten; u kunt de stukken zelf in huis behouden, maar ze kunnen ook bij andere familieleden worden ondergebracht. Ze zijn dan, bij wijze van spreken, uitgeleend. Alles steeds in goed overleg. Dit is een manier om belangrijke familiestukken binnen de familie te houden. Voor meer informatie neemt u contact op met de Archivaris van de Familievereniging.
 
Website is opgedragen aan Herman Kolff.