kolff: historie: geografisch: de drie colven: 1

familiewapen kolff

Het Huis De Drie Colven (1)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
  Over Historie Personen Geografisch Uit De Colve Onderzoek Familiewapen        
De Drie Colven
De Drie Colven, Nijmegen
Wolter Kolff (Gen. VII) bewoonde met zijn familie in 1641 nog in een huis in de Korte Nieuwstraat te Nijmegen. Het huis behoorde tot de goederen van het voormalige Broederenklooster, die werden beheerd door de rentmeester der geestelijke goederen van het tweede rentambt. Het lijkt erop dat Wolter Kolff de huur beëindigde om na het overlijden van zijn moeder in december 1649 zijn intrek te nemen in het vrijgekomen huis 'De Drie Colven' in de Steenstraat.

Dit huis wordt nogal eens verward met het Besiendershuis dat zich aan de overzijde van de straat bevindt. Dat pand uit omstreeks 1525 heeft zijn naam te danken aan de 'besiender', die hier zou hebben gewoond. De besiender was een soort opzichter van de Waal, die de tolgelden van de voorbijvarende schepen moest innen. In werkelijkheid blijkt in het dubbele woonhuis echter nooit een besiender te hebben gewoond. Voor de duidelijkheid moet hierbij worden opgemerkt dat het vrije uitzicht vanuit het Besiendershuis op de Waal pas ontstond bij de verwoesting van twee panden aan de Waalkade, eind 1944 of begin 1945.

Het huis heeft de lange en soms zware geschiedenis van Nijmegen vrijwel ongeschonden doorgemaakt en staat er nog steeds. Een grote restauratie vond plaats in 1942. Het huis is een Rijksmonument.

Twee links naar artikelen in De Gelderlander over Kolff en dit huis:
1. Een artikel in De Gelderlander in 2010 over de Kolffen en het Huis met De Drie Colven, waarin wordt vermeld dat het huis ook met de naam Op d'n Kolven werd aangeduid.
2. De Familiedag 2018 werd te Nijmegen gehouden waarbij ook dit huis werd bezocht. De Gelderlander besteedde er een artikel aan met een mooie foto van de familieleden voor het huis; ga naar dit artikel uit 2018.

Nieuw
Mooi was de ontdekking in 2013, nota bene tijdens een bezoek van bijna 50 familieleden aan het geheel vernieuwde Madurodam, dat in die miniatuurstad nu ook een replica van het huis De Drie Colven is neergezet. Informatie hierover staat op de Welkomstpagina. U kunt van hieruit ook de pop-up bekijken waarop dit huis staat afgebeeld met enkele daarbij behorende foto's.

De Drie Colven Madurodam
De Drie Colven, Madurodam
(Terug) naar: Familiedagen   Naar meer over De Drie Colven (Artikel in De Gelderlander)