kolff: historie: geografisch: het verhaal van een schilderij: august w. van voorden

familiewapen kolff

Het Verhaal van een Schilderij van August W. van Voorden (1881-1921): over Van Voorden

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
  Over Historie Personen Geografisch Uit De Colve Onderzoek Familiewapen        
Verhaal Schilderij Over A.W. van Voorden Het Schilderij Helvetia's Bommen op Rotterdam Credits      
thumb 001
Schepen op de Maas, Rotterdam, tegenover Het Park
  August Willem van Voorden studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij werd geboren in Rotterdam op 25 november 1881. Heel zijn leven woonde en werkte hij in Rotterdam (behoudens één jaar in Loosdrecht, 1912/1913). Hij overleed, plotseling, in Rotterdam op 2 oktober 1921.

Vanwege zijn onderwerpen, en zijn krachtig uitdrukkingsvermogen, wordt hij vaak genoemd als de Breitner van Rotterdam. Ch.N.E. de Moor was studeerde bij hem. August W. van Voorden wordt beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse Impressionisten.

Hij leerde de basiskennis over pigmenten en bindmiddelen van zijn vader, die huisschilder was. Gedurende zijn avondstudie aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam (bij A.H.R. van Maasdijk) werkte hij overdag als decorateur. Hij kreeg ook les van Jan de Jong, lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam.

Vanaf 1905 werd hij steeds bekender en toen hij een bronzen medaille won op een internationale expositie in Barcelona in 1908 was zijn naam definitief gevestigd. In datzelfde jaar ontmoette hij de 20-jarige Geertje van den Broek, gedurende een kort verblijf in het schildersdorp Kortenhoef. Zij trouwden in 1909. Het echtpaar vestigde zich in Rotterdam en zij kregen er twee kinderen. In 1912 kreeg hij een zilveren medaille te Amsterdam en werd hij uitgenodigd om lid te worden van Arti et Amicitiae aldaar. Zijn atelier bevond zich op de voormalige buitenplaats Woudenstein, waar later sportvelden werden aangelegd, zoals voor de Rotterdamse FC Excelsior.

Werk van Van Voorden is te zien in musea zoals Boymans van Beuningen in Rotterdam. Hij maakte olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. Gedurende zijn leven groeide Rotterdam enorm en hij schilderde de haven, de stad, en activiteiten zoals heiwerken, of de dienstmeiden in de straten, trekpaarden, paard en wagens en hun voermannen. Hij schilderde vele portretten en ook naakten, en stillevens - vele ervan met bloemen. Zijn landschappen komen vooral uit de omgeving van Kortenhoef. Zijn schilderijen met de heldere kleuren van de stad contrastreren goed met de soms zware luchten boven Holland.
small thumb 3
Figuren op een Rotterdamse Kade
 
thumb small 4
Het Oostplein met Molen De Noord