kolff: de colve: X: 1

familiewapen

Artikel overgenomen uit De Colve X - 2005: Kenia en Sri Lanka (1/3)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
      Intro Inhoud De Colve Opmerkingen Draag bij aan De Colve  
  John Wouter Kolff (CBCD XVIIIw) schrijft over zijn ervaringen op Sri Lanka en zijn thuisbasis: Kenia. Volgende >
Pech: voor de tweede maal in mijn korte tijd hier in Sri Lanka (vier weken nu) geveld door een flinke griep, koorts, etc. Ik wijt het aan het bij voortduring afwisselen van de broeiende hitte van 35° Celsius met de kille airco, in publieke ruimten, auto, hotelkamer. Het vergt veel overredingskracht om duidelijk te maken aan deze en gene, die zo zeer hun best doen om het mij geriefelijk te maken, dat ik op airco geen prijs stel. Hoe het ook zij, doorgaan met het werk zo goed als dat gaat, rustig uitzieken is er nu eenmaal niet bij.

Ik ben in Sri Lanka, Colombo, voor het Nederlandse Rode Kruis (NRK), met twee opdrachten. Enerzijds het coördineren van de activiteiten van het NRK team, dat hier in samenwerking met het Rode Kruis van Sri Lanka inmiddels in de laatste fase van de noodhulp werkzaam actief is, dit als response op schade die de recente tsunami heeft aangebracht. Anderzijds is mijn opdracht het identificeren van activiteiten waarin het NRK een bijdrage kan gaan leveren in de fase van rehabilitatie, de wederopbouw.
Nog geen maand geleden was ik in China, waar ik een workshop faciliteerde en de NRK delegatie op andere wijze tijdelijk behulpzaam was, toen ik daar een telefoontje kreeg of ik bereid was zo snel mogelijk naar Sri Lanka af te reizen voor de te verlenen assistentie hier. Zo gaat dat in dit leven dat ik leid. Niets is voorspelbaar, en altijd koffers inpakken/uitpakken.
Altijd? Nee, niet altijd.

john w. kolffHet is voor mij belangrijk om geregeld en voldoende thuis te zijn (in Nairobi, Kenya) waar ik een opgroeiende dochter van negen jaar oud heb die mijn aanwezigheid en steun nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld in het helpen met haar Nederlandse huiswerk - ze zit op de Nederlandse School in Nairobi - waarin mijn Kenyaanse en niet-Nederlands sprekende vriendin moeilijk kan bijstaan. Het is dus vaak wat schipperen tussen de behoefte thuis en de behoefte van NRK en anderen die mijn assistentie inroepen. Maar als het dan lukt, dan is het ook de moeite waard. Niet in de laatste plaats natuurlijk vanwege het soort werk dat je doet (zoals nu in Sri Lanka grote groepen mensen van wie de levens flink zijn verwoest, assisteren de draad weer op te pakken), daarnaast kom je ook wel op veel interessante plekken van de wereld.